söndag 17 december 2017

Vinterfunderingar

När isen lägger sig!

Nu när vinden och kylan kryper närmare in på kroppen så kommer tankarna till sommarens resa. Denna fantastiska resa runt östersjön, hur ska vi toppa denna resa. Jo det fungerar nog med nya hamnar, nya utmaningar och nya människor att möta. En tanke som någon är att vi ger oss iväg mot sydväst denna gång och besöker landet i väster Danmark och i söder Tyskland. 

Det börjar lite sakta men säkert med en preliminär resrutt att vi går åt väster till Köpenhamn som en angöring, och därefter vänder söderut längs den Danska kusten. Det finns många små trevliga hamnar längs Själlands kust att besöka för att sedan fortsätta söderut mellan Lolland och Falster. 

Härifrån den danska sydspetsen tar vi steget över till vårt sydliga grannland, Tyskland och Rostock. När vi nått Rostock i Tyskland så blir det vår sydliga vändpunkt, vi kommer att fortsätta norrut längs tyska kusten för att nå Rugen. På Rugen kommer vi åka runt på innanhaven som finns här och utforska alla sevärdheterna och spa hotell som finns här. Ett besök på Bornholm blir det också när vi åter vänder norr ut mot hemmahamn igen.

lördag 9 december 2017

Sammanfattning av Resan Österut

Resan österut på egen köl 2017

Årets färd med vår Grand Banks skulle bli lite längre, planerna var nämligen att gå runt östersjön!
             Vi startade en tidig morgon från Vaxholm i Stockholm, båtarna låg redan i Stockholm efter att vi åkt upp hit tidigare för ett Grand Banks möte på Stora Sandön.



Vi korsade Ålandshav på midsommaraftons eftermiddag och hade siktet inställt på Mariehamn. Överfarten blev relativt lugn med en 5 sekund meter i fören. Vi hann med både sill, potatis och nubbe på akterdäck denna midsommarafton.
Resan fortsatte genom Lems kanal och in till Lumparn som är ett litet innanhav på Åland, på AISen ser vi att våra Stockholmsvänner kommer forsande från på Lumparn. Efter denna träff på havet var vi i stort sett oskiljaktiga, så nu var vi 4 stycken Grand Banks som följdes åt.

Vi tog oss genom den Ålänska skärgården och vidare upp i Skärgårdshavet där vi passerade gränsen in till Finskt territorium. Vi anlöpte hamnar såsom Seglinge, Glada Laxen, Lappo, Saviletto och nådde så småningom "Muminland" i Nådendal.

onsdag 18 oktober 2017

Säsongs slut

Säsongsavslutning

Efter en lång och händelserik sommarsäsong med vår Grand Banks då vi åkt runt Östersjön med besök på Åland, Finland, Estland och Lettland och korsat Östersjön till Gotland var det dags att ta vår båt från havet och parkera på land.

I väntan på att lyftas.
Nu återstår bara att täcka in båten med presenningar och att konservera motorerna samt att få ut allt vatten som kan frysa under vintern.
Nu får hon vila till våren då det bär av på nya äventyr.

Dagens distans: 4,8 nm
Total distans 2017: 1262,9 nm
Totalt: 2418 nm

torsdag 10 augusti 2017

Karlskrona

Kalmar-Karlskrona

Då var det dags för den sista etappen på denna resa öster ut med egen båt. Känns lite konstigt att det är slut nu, det var ju bara i "förgår" vi gav oss iväg.




Även denna morgon var det avgång kl 06:00 då det är ca 8 timmars resa till Karlskrona. Lite disigt denna morgon men lugnt och fint på sjön, diset försvann när solen började bränna bort molnen. Så det blev en mycket behaglig sista sjötur för denna gång, nu gäller det att inte slappna av slarva med navigationen när man är på kända vatten. Det är då det händer! det som inte hänt på hela resan.

Klockan 13:45 angjorde vi vår plats i Karlskrona stadsmarina.


Dagens distans: 53,9 nm
Totalt 2017: 1258,1 nm
Totalt: 2413,2 nm
 

onsdag 9 augusti 2017

Kalmar

Borgholm-Kalmar

Dagens etapp skulle bli den näst kortaste vi gjort under denna resa med en 2.5 timmes färd till Kalmar.

Skepparfru möte på kajen innan avfärd mot Kalmar denna lite gråmulna dag.

Kungen var inte på Öland. Hur vet vi det? för att det kom inte ut någon bevakning vid det avspärrade området utanför Soliden vilket det alltid annars gör när dem är hemma på ön.

Dagens distans: 17,0 nm
Totalt 2017: 1204,4 nm
Totalt: 2359,5 nm

tisdag 8 augusti 2017

Borgholm

Visby-Borgholm

Efter att varit inblåsta i Visby gästhamn var det dags att lätta ankare då det var en lucka i blåsandet. Det kunde gunga en del till en början med men ju närmre Öland vi kom ju lugnare vatten skulle det bli.

Men vi var ganska vana vid att det gungade för att i hamnen hade vi ju inte precis legat still!!!
Det blev dyningar i hamnen som gick under kajen och studsade tillbaka, vilket i sin tur gjorde att båten åkte ut och in med en farlig fart i kajen igen. Det var ett ständigt omsurrande av tamparna som töjde sig i belastningen.
Som mest hade vi 8 fendrar och 4 bollar mot kajen och 9 förtöjningslinor i vägräcket? Ja i vägräcket för att bryggan höll inte.


Vi lämnade denna ö och medeltidsveckan tidigt denna morgon, avgång kl 05:10. Solen börjar att gå upp över Visby stad och gutarna börjar att gnugge ögne från smolk och vaknar upp när vi redan är ute på öppet vatten. Det är en vacker syn att se solen sakta men säkert stiga upp bakom stadens skyline.



fredag 4 augusti 2017

Visby stad

Visby

En massa välkända ruiner och gatubilder från medeltiden är väl ett signum för Visby. Det är verkligen en turist stad, det myllrar med människor med alla dialekter som inte är gotlänska.


Man kan ju fundera över hur man lyckades bygga alla dessa valv och bågar i sten och så högt. Utsmyckningar som är fantastiska.
Man kan gå och fantisera i timmar på vad som hänt i de smala gränderna och marknadsplatserna under medeltiden.

Vi får nog en längre vistelse än vad vi skulle vilja då vädergudarna ställer till ordentlig blåst. Troligtvis får vi vara kulturella fram till tisdag (idag fredag) då det lugnar ner sig på vindfronten så vi kan gå över till Öland.

torsdag 3 augusti 2017

Visby

Fårösund-Visby


Efter en välbehövlig vila i Fårösund var vi tvungna att bege oss till Visby för att återigen hinna före oväder och blåst. Det är en tripp på ca 5 timmar ner till Visby. Vi skulle gå nära kusten för att se de fantastiska formationerna som havet har grävt ut.

Det är kanske inte så hälsosamt att befinna sig på stranden då rasrisken är överhängande.

Ganska okomplicerad resa med ömsom vindstilla och vindbyar upp på över 10 m/sek.
Visbys skyline börjar att dyka upp i horisonten och vi närmar oss dagens mål.
Väl förtöjda i innerhamnen mitt i centrum var det dags att göra staden. En stadsvandring och en middag på stan gjorde dagen för oss så vi somnade gott.

Dagens distans: 39,1 nm
Totalt 2017: 1110,7 nm
Totalt: 2265,8 nm

tisdag 1 augusti 2017

Fårösund

Ventspils-Fårösund

Ha, ha, en än gång spelar vädret oss ett spratt med vindar på 8-10 m/sek så det var bara att sitta lugnt i båten. Enligt SMHI skulle det bli 32 m/sek mitt i östersjön vid midnatt??? Var detta möjligt, så vi ringde Stockholm radio som faktiskt bekräftade detta.


På tisdags morgonen såg det helt plötsligt bra ut för att korsa östersjön natten mella tisdag och onsdag. Sagt och gjort vi hade bestämt oss att gå. Enligt våra beräkningar så skulle vi ge oss av kl 21.00 för att vinden skulle avta och ovädret skulle komma bakom oss.

Detta skulle bli en spännande natt:


söndag 30 juli 2017

Ventspils

Ruhnu-Ventspils

Resan från svenskön skulle börja tidigt på morgonen men dagens vind var inte speciellt gynnsam mot oss, en 9-10 m/sek var inte roligt att ge sig ut på öppet hav, så det blev kojen igen.
2 timmar senare 06.00 var det nytt skepparmöte och åter till kojs.
07.00 blev det avfärd då vinden började ge med sig, det blev en gungig färd mot Ventspils. Ventspils ligger på västra sidan av Lettland mot Gotland och Sverige.
Det blev en tuff färd över mycket öppet vatten och tidvis höga vågor, en uppskattning att det gick upp till 1,5 m höga vågor stundtals. Det positiva i det hela var ju att vi fick vågorna i fören.
Det blev en lång dag på gunghästen när vi till slut nådde fram till Ventspils kl 17.00

Ventspils gästhamn ligger till höger in i liten bassäng där det ligger fiskebåtar och pilot båtarna. Industrin är i gång så det gäller att få plats vid bojarna för att kajerna är höga och el/vatten finns endast vid bojarna.
Oljefartygen kom i en strid ström hit för att lasta i den stora hamnen och även här var kolet till en stor betydelse.


Dagens distans: 69,3 nm
Totalt 2017: 983,6 nm
Totalt: 2138,7 nm

lördag 29 juli 2017

Ruhnu

Riga-Ruhnu

Vi lämnade Adrejoska hamnen för att ta oss ut till kustlinjen och tanka innan resan hemåt startade tidigt lördag morgon.
Gammal hamn byggnad
Det ligger en liten gästhamn vid hamninloppet, bakom tankstället i en lugn vik. Härifrån var det ett bättre startläge då dagens resa skulle bli lång. Vi skulle lämna Lettland och återkomma till Estland och Ruhnu. Ruhnu är den lilla ön mitt i Rigabukten som faktiskt tillhör Estland.

Vi startade kl 06.00 för att gå norrut till den lilla Etniska ön mitt i bukten, vädret var på vår sida med lite vind och från rätt håll. Vid middagstid var vi framme vid den lilla ön.

Dagens distans: 57,3 nm
Totalt 2017: 914,3 nm
Totalt: 2069,4 nm


söndag 23 juli 2017

Riga

Jurmala-Riga

Idag ska vi nå fram till slutmålet för denna resa, ICCY mötet i Riga. Vi startade dagen vid 9:e tiden på morgonen. Det var 5 stycken Grand Banks som kastade loss från Jurmalas Yachtklubb för att gå in i Daugava och till Andejoskas gästhamn mitt i Rigas centrum. Det var mycket längre än jag hade föreställt mig. Jag trodde att Riga var en kuststad men centrum ligger 5 nm från kusten upp i floden Daugava.


Nu gick standarden ner avsevärt. Men helt ok. Det märks direkt att Lettland inte hunnit med lika fort som Estland som kommit längre i utvecklingen från det ryska styret.
Här ska vi nu vara i fem dagar, det som hände på mötet finns att läsa om i "Sevärt i hamnen"

Dagens distans: 13,6 nm
Totalt 2017: 857 nm
Totalt: 2012,1 nm

lördag 22 juli 2017

Jurmala

Skulte-Jurmala

Vi lämnade denna industrihamn med glädje detta var en bra skyddad hamn från vindar att övernatta i men inget mer. Just när vi var här höll man på att påla på andra sidan hamnbassängen för kommande kaj byggen. Men just nu är den ingen vidare hamn.
Dagens etapp blev att vi passerade Riga och gick in i en liten tarm som leder till societets staden Jurmala.
Lite spännande blev det allt, för att min gps karta visade ingen sjöväg in till hamnen utan bara land? På sjökortet fanns det dock med. Rakt in i sandstranden och en väl utprickad kanal åkte vi rakt in till alla badgäster som fanns på stränderna.
Stranden gick hela vägen ut till kanalen som var 5.5 m djup.

Den lilla kvartersbutiken hade inte mycket att erbjuda men som tur var behövde vi inte storhandla denna dag.


 I Jurmala är det dem nyrika ryssarna som kommit tillbaka och bygger denna ena fantasihus efter det andra men det är inga som bor där. Ryssarna har köpt sig en fribiljett in till europa genom att skriva sig här och har dubbla medborgarskap. Detta efter en språktest där man ska kunna säga "Tack", "var så god" och "God dag" samt några andra fraser på Lettiska?????
Så är det här i Lettland, det gamla lyser igenom.

Dagens distans: 26,5 nm
Totalt 2017: 843,4 nm
Totalt: 1998,5 nm


fredag 21 juli 2017

Skulte

Kuivizi-Skulte


Vi tog oss ytterligare närmare vårt mål för resan, Riga, där vi ska angöra den 24 juli för ett internationellt yacht möte, med deltagare från länderna runt östersjön.

Kommer vi ifrån en hamn under uppbyggnad så kom vi till en industrihamn där man precis på börjat kajbygge med pålning och grävning. Också ett spännande mål att få se i verkligheten.


Resan hit till Skulte kunde inta vara mycket bättre, Rigabukten visade sig på sitt alldeles bästa sida. En styv vind på mellan 0 och 1 sekund meter och 21 grader i luften och med strålande sol. En sån här dag mår man alldeles förträffligt att bara sitta och njuta av resan.
Tyvärr var det ganska mycket alg blomning på gång så det blir väl att kontrollera av vattenfilter när vi ligger i hamn.

Dagens distans: 30,2 nm
Totalt 2017: 816,9 nm
Totalt: 1972 nm

torsdag 20 juli 2017

Pärnu-Kuivizi Lettland

Kuivizi Lettland


Idag var det då dags att ge sig vidare, beställning av broöppning och göra oss oskyldiga för hamnplatsen. Det går ju inte att ta "springnota" hi hi, för att det är brovakten som även är hamnvärd, vi kommer ju inte ut förrän vi betalt.
En rolig prissättning här? det kostade mer att ligga inne vid bryggan än vi som låg utanför Micke o Cina men det var billigt för de fyra nätter vi låg 80 euro för bryggsidan och 40 euro för oss.


Denna gråmulna dag var det dags att testa på Riga buktens öppna vatten och bege oss ner till grannlandet Lettland. Vi hade bestämt att vi skulle angöra en stad som heter Kuivizi strax innanför den lettiska gränsen, en resa på 4.5 till 5 timmar söderut.

Ett regn område driver in från nordost och med riktigt tunga moln och en vindökning till över det bekväma slaget, upp till 12 meter i vindbyarna men en 7-8 m/sek i ganska konstant vind  rakt i sidan. Vilket gjorde att vi ökade farten till 8.5 knop och fick en stabilare båt och ändrade kurs så vi fick vinden in på bogen istället.

tisdag 18 juli 2017

Pärnu

Pärnu Estland

Pärnu erövrades av svenskarna första gången 2 juni 1562 och det blev en kortare tid innan ryssarna tog makten 1575.
Under årens lopp har "ägarna" av Pärnu växlat tills svenskarna 1617 övertog ägandeskapet en längre tid genom de polska trupperna. Året1710 intog ryssarna Pärnu, och staden ingick därefter i det ryska guvernementet Livland fram till 1920 då Estland blev självständigt.

Pärnu är idag känt för sina spa anläggningar med både massage och lerinpackningar.





söndag 16 juli 2017

Pärnu

Kihnu-Pärnu


Idag låg vinden på "fel" håll, det blev en besvärlig losskastning för vinden tryckte in oss kajen. Till slut gick det att komma loss när jag fick lite spelrum akterut och kunde backa ut.
Det räckte med 6 meter i sekunden i sidan för att det skulle bli besvärligt.

Väl ute på böljan bar det av norr ut mot Pärnu, som ligger i en vik i södra Estland.


Vi hade bokat plats inne i en kanal som vi fått reda på genom hörsägen. Då fick vi broöppning och insläppta till denna oas mitt i staden.


Här ligger vi 5 stycken Grand Banks och en seglare på den gamla förvarsvallens vallgrav.
Vi kommer att stanna här ett par dagar då det utlovas sämre väder. Vår fortsatta resa kommer ju att gå över öppet hav och ingen stans att gömma sig för dåligt väder.

Dagens distans: 21,6 nm
Totalt 2017: 746,7 nm
Totalt: 1901,8 nm

lördag 15 juli 2017

Kihnu

Kuivastu-Kihnu

Vi lättade ankare från Kuivastu kl 07.30 för att bege oss på Rigabukten. Målet för dagen var ön Kihnu som ligger i nordöstra hörnet av Rigabukten.
En perfekt dag för att äta frukost på flybridge. Vi följde Estniska kusten söder ut på ett hav som näst intill låg som en nyasfalterad motorväg framför oss.
Kuivastu hamn
Efter en tre timmars resa ungefär börjar vi skymta ön Kihnu i horisonten. Strömmen i vattnet gjorde att vi fick hjälp med en knops fart extra idag så det gick undan. Här är det grundare än vanligt och en hel del sandrev som man får se upp med. Inseglingen till Kihnu går längs en lång sandbank på 2 km ur i havet.

fredag 14 juli 2017

Kuivastu

Haapsalu-Kuivastu


Vi lämnade Haapsalu denna historiska stad med sina spa och hotell. Vår resa gick söder ut mot en ö innan vi skull nå Rigabukten. Vädret för dagen var strålande med en västlig vind på en 6 sekund meter. Vi nådde fram till ön Muhu och den lilla hamnen Kuivastu på östra sidan av ön.

En helt nybyggd hamn med säkert en hel del EU pengar. Här var det gjort som en förbindelsehamn med fastlandet, här gick färjorna som mellan Sverige och Danmark i Helsingborg. För vidare färd till Özul, Estlands stora ö mot Sverige.


Detta blev en spännande vistelse. Vi fick vara sjöräddning åt en svensk seglare. Han hade påkallat hjälp från Estniska sjöräddningen som i sin tur svarade att dem inte hade någon båt eller personal i närheten? Känns tryggt. Återkom till honom med ett telefon som han kunde ringa, det numret gick till Erik som är med vår eskader med sin 46 fots Grand Banks. Sagt och gjort vi åkte ut och hämtade honom med att vi förtöjde honom, en 46 fots Jeanneau seglare, bredsides och drog in honom i hamn. Allt gick mycket bra.

Dagens distans: 30,4 nm
Totalt 2017: 689,6 nm
Totalt: 1844,7 nm

onsdag 12 juli 2017

Haapsalu stad

Haapsalu stad


Haapsalu fick sina stadsrättigheter redan 1279. Härifrån kommer många Estlandssvenkar och biskopsborgen mitt staden är delvis byggd av svenskar.


Under 1800-talet var Estland en del av dåtidens Ryssland. Med sitt läge vid Östersjön tjänade Hapsal som kurort och var slutstation på järnvägen från Reval (Tallinn), därför har den lilla staden en överdimensionerad och pampig järnvägsstation.*



Röda stjärnan i fronten.
 
Även om de historiska vingslagen hänger i luften här så blir man lite hungrig. Dagen till ära fick det bli Estnisk pizza. Detta på pizzerian som inte hade en vakthund utan en vaktigelkott. Denna lilla varelse gick bland gästerna som en liten stridsvagn och passade det inte så anföll den. Den tog sats och med ett skutt högg den i fötterna!!!! Så blev det för frun, se bildbevis på förövaren!


* Från Wikipedia.

Haapsalu

Lohusalu-Haapsalu


Lohusalu var bara tänkt som natthamn för att vi inte skulle vara på sjön i för långa pass. Avgång 07.30 från ett dimmigt och disigt landskap, sikten var väl ca 300 meter när vi åkte ut från hamnen.

Men, men när dimman lättade kom blåsten???? Var uppe i 10 m/sek som mest och våghöjden växte!!!


Efter en 3 timmars stampande i de höga vågorna som sköljde över båten, började det mojna något men å andra sidan var det dags att ändra kurs till mer sydlig kurs. Detta gjorde att vi skull få sjön in i sidan på båten, och kan jag säga det är inte roligt!! Så vi gick någon distans längre ut med vår kurs och ändrade sedan så vi surfade med sjön mer, oj, oj vad det gick undan ibland, tangerade 10 knop i medsjön.


Sista timmen innan vi skulle anlända Haapsalu bröt solen igenom och det lugnade ut. Då kunde vi plocka upp allt som farit omkring i båten och få lite ordning på torpet igen.
Väl framme vid marinan så fick vi motorproblem? Jag kunde inte stänga av motorn??? Ner i maskin och tjuv stänga motorn, och givetvis var det styrbords motor som trillskades. Jag fick krypa bakom motorn för att komma åt, inte så lätt när det är en varm kamin som står där och brummar.
Får leta fel imorgon då vi ska ligga kvar här.

Dagens distans: 46,9 nm dgv: 50,5 nm
Totalt 2017: 659,2 nm
Totalt: 1814,3 nm



tisdag 11 juli 2017

Lohusalo

Tallin-Lohusalu


Denna lite gråmulna dag var dags att lätta ankare igen för vidare färd söderut. Vi passade på att tanka lite då dieselpriserna var nere på sitt rätta värde. 08.99 €/litern.


Vi lämnade den gamla Olympiahamnen i Pirita som ligger 5 km öster om Tallinns centrum.
Tallinns hamn är otroligt många färjor som gåt till och från olika destinationer Stockholm, Helsingfors och ST Petersburg för att nämna några. Här gäller det att hålla undan för dem kommer fruktansvärt fort, stora som dem är.


Denna high speed färja gör 29 knop enligt deras AIS. AIS betyder att man kan se vad det är för fartyg kurs och fart samt vart den är på väg.

Målet för dagen var en stad som Lohusalu vilken är liten by på Estlands nordkust. Ett gammalt ombyggt bevakningstorn som hamnkontor, en restaurang som säkert varit en förläggning för soldaterna då det begav sig innan muren föll.


Dagens distans: 22,3 nm
Totalt 2017: 612,3 nm
Totalt: 1767,4 nm

måndag 10 juli 2017

Tallin

Tallin

En metropol i öster, en storstad med en ca 430 000 invånare. Staden byggs ut runt den gamla staden, som ringar på vattnet växer staden ut med västerlänska moderna glashöghus.


Gamla stan med sin kullerstenar och backar med trånga gränder innanför den nästan kompletta ringmuren runt staden sedan 1500-talet, var en av de starkaste befästningarna i Europa.


Här i gamla staden sjuder det av liv och rörelse från alla turister som besöker denna medeltida stad. Den är väl värt ett besök.
Rådhustorget från medeltiden var navet i Europas handel under denna tid, Tallin var en av de rikaste städerna på denna tid.



Alexander Nevskij-katedralen en rysk-ortodox kyrkbyggnad på toppen av Domberget var ett uttryck från Ryssland att visa en maktdemonstration. Kyrkan byggdes faktiskt inte förrän mellan 1894-1900. Med sina lök kupoler är det en vacker byggnad att beskåda. Syns även som ett landmärke när man anländer Tallin från havet med båt.

söndag 9 juli 2017

Tallin

Porkala-Tallin

Denna morgon var knappt startad innan vi var uppe skulle ge oss över den stora finska viken till Estland och Tallin.

Vattnet låg som en spegel när vi gav oss ut på det öppna havet. Det kunde inte bli bättre förutsättningar för denna överfart. Allt lunkade på, motorerna spann nere i "källaren" och det var bara att njuta. Frukost under gång är alltid lite speciellt att avnjuta.






När vi närmade oss Estland började komma lite större färjor och kryssningsfartyg, vilka kommer med en dundrande fart, så det gäller att se upp.
 
 
 
Väl framme valde vi att gå in i Pirita den gamla olympiahamnen. den ligger ca 5 km öster om själva Tallin. Här höll man OS i kanot och segling 1980 övriga OS gick i Moskva.

Dagens distans: 35,3 nm
Totalt 2017: 590 nm
Totalt: 1745,1 nm

lördag 8 juli 2017

Porkala

Norrmark-Porkala

Efter en sen natt ville vi komma till en hamn så långt ut skärgården som det bara gick inför överfarten över Finska viken. Vårt val blev Porkala en gästhamn med bara en fem distanser från öppet hav.


Här var det lite som att komma ut i riktiga vildmarken. En grusväg kom från skogen ner i hamnen där det låg en del skumma hemma byggen. En bygdens butik och restaurang samt bastu är vad man behöver här.
Lördag kväll som det var låg tullkryssaren på vakt och stoppade var och varannan båt. Kanske nödvändigt?

Vi är ju på väg till ett stort yacht möte i Riga som slutmål för denna resa. Och vem tar emot på bryggan om inte själva generalsekreteraren för organisationen, Joni. Han gav oss den officiella ICCY vimpeln vilken vi hissade, så många vimplar blir det. Nästa gång vi möter honom blir det i Riga den 24 juli.

Dagens distans: 33,5 nm
Totalt 2017: 554,7 nm
Totalt: 1709,8 nm

fredag 7 juli 2017

Norrmark

Ekenäs-Norrmark


Dagens etapp blev den hittills kortaste, vi fick följa med och besöka Cinas brev vän sedan 40 år tillbaka i tiden. Dem hade bjudit in oss till deras sommarhem på Norrmark. Ett fantastiskt ställe i den Finska skärgården.






Dagens distans: 9,6 nm
Totalt 2017: 521,2 nm
Totalt: 1676,3 nm





 
 
 
 
 
 

torsdag 6 juli 2017

Ekenäs

Hangö-Ekenäs


Vi lämnade Hangö bakom oss för vidare färd österut genom den finläska skärgården till en stad som heter Ekenäs eller på finska Raseborg.

Dagens vind var med oss för den kom från nordost så vi låg på läsidan av Finland.

Det kom ett par oroväckande moln in över oss när vi närmade oss tilläggning. Det vill man ju INTE ha då. Regnet bara vräkte ner, hade vi inte haft ett litet tak över våra framrutor så är det tveksamt att vindrutetorkarna hade orkat med?

Lika fort som det kom gick det över och klarnade upp till en strålande eftermiddag.

Ekenäs visade sig vara en liten pittoresk stad där vi blivit rekommenderade att uppsöka café gamla stan, vilket vi gjorde.

Världen är bra liten.
Servitrisen var barnfödd här i detta hus som inhyste caféet. Hon bodde i Stockholm och jobbade här på sommaren och hennes pojkvän kom från KARLSKRONA??? Vilken liten planet vi bor på.


Dagens distans: 20,8 nm
Totalt 2017: 511,6 nm
Totalt: 1666,7 nm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

onsdag 5 juli 2017

Hangö

Kasnäs-Hangö


Vi lämnade Kasnäs en solig morgon med vindar på endast 4-6 m/sek nord västligt.
Hangö är Finlands största gästhamn, här finns det en puls av liv och rörelse. När vi anlände till denna metropol var vind mätaren uppe i 10 m/sek så det friskade i ordentligt.

Årets stora regatta var på antågande, vilket betyder ett riktigt PARTYHELG det kommer folk från när och fjärran för att festa.

Vi lämnade detta ställe i tid för att den brygga som vi låg vid var bokad för denna festival.

McRill och Varryn Light lämnade de två övriga Grand Banksen för att vi skulle lite längre österut i den finska skärgården, vi skulle säkert återförenas senare.

En gemensam middag då viskulle gå skilda håll härifrån.
Dagens distans: 22,3 nm
Totalt 2017: 490,8 nm
Totalt: 1645,9 nm