söndag 10 juni 2018

Ib land

Rubriken låter kanske lite konstig men förklaringen är att det är en dansk vars namn är Ib och som har vigt sitt senare del av livet att sköta om och marknadsföra Listed hamn på Bornholm. 

Det var också dit jag vände fören denna dag för att besöka Ib och hans lilla hamn på nordöstkusten på Bornholm. Även denna morgon blev det avgång tidigt men dagens vind och vågor var inte lika snälla som gårdagens vackra väder. En nordostlig vind som pendlade mellan 4,5 m/sek som lägst och fram på middagstid en konstant vind på 7,5 m/sek

Bornholm i horisonten
Det berömda Bornholmsgattet med sin hårt trafikerade tunga trafik, gjorde denna dag verkligen själ för sitt namn. Här kom den ena efter den andra tunga och stora trafiken som skulle passera i sina trader mot norr och söder. Det blev ett fasligt räknande hela tiden med farter och passagetider man skulle klara för att hinna emellan fartygen. 

Gudhjem från havet, byggd på en kulle som sträcker sig ner till havet.
Danskarna var på sin vakt denna dag då det var någon typ av övning som dem hade, men de danske störde inte mig även om dem kröp nära någon gång för att se vad jag var för en filur.

Framme i Listed stod Ib, som alltid, och tog emot med svensk flagga, kaptensmössa och en reserverad plats samt med båtsaken i högsta hugg. Man hinner precis komma inom räckhåll så är en tamp iland och förtöjd runt pollaren. Det är på Ib:s vis det.
När båten är fast och klar är det så dags för hamnkontoret. 
Här sitter han och har ett vakande öga på vad som händer på havet.

Här är det också dags för den "lille" som det heter på danska. Brukar vara någon liten snaps som man skall ha som välkomstsup. Har man inte varit här, ja då har man faktiskt missat något. Detta är en epok som håller på att ta slut, Ib har nått en aktningsvärd ålder och håller på att lägga av som hamnkapten och en efterträdare är nog svårt att hitta.
Jag har haft tur och möjlighet att få uppleva detta.

Dagens distans: 49,4 nm
Totalt 2018: 509,4 nm
Totalt: 2868,9 nm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar